Barion Pixel

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp

Segítünk a hozzád legjobban illő napvitorla választásában!

A napvitorla napjainkban egyre inkább elterjedt – ha árnyékolásról van szó. Nem is csoda, hiszen egy jól kiválasztott napvitorla tökéletesen passzol a környezetébe, sőt – feldobja, “dekorálja” azt – nem is beszélve arról, hogy élhetőbb közeget hoz létre, azáltal, hogy árnyékol, vagyis a vakító napsugarakat tökéletesen tompítja.

A fő célja a napvitorlának egyértelműen az árnyékolás, álljon ellen az UV sugaraknak és természetesen legyen – amennyire lehet – ellenálló a korróziós hatásokkal szemben, mint eső, szél, por. Az azonban, hogy napvitorlánk mennyire ellenálló a különböző időjárási tényezőkkel szemben, nagyban függ attól, hogy mennyire körültekintően és szakszerűen lett rögzítve. Elengedhetetlenek a stabil pontok, ahova tudjuk rögzíteni a kiválasztott napvitorlákat, azonban ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor mindenképp szükséges napvitorla oszlop beszerzése.

A napvitorla árnyékolási funkciója mellett nem elhanyagolható annak dekoratív funkciója sem. Cikkünkben helyet és időt szánunk arra, hogy segítsünk minden kedves olvasónknak kiválasztani a legjobban hozzá – és igényeihez passzoló színt – ha napvitorláról van szó. Kevesen gondolnák, de egy megfelelően kiválasztott árnyalat, szín tudja csak igazán azt a végeredményt adni, ami minden szempontból elégedettséggel tölti el a vásárlót.

A következőkben 3+1 tippet vázolunk fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan is érdemes kiválasztanunk napvitorlánk színét?

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp 1
Napvitorla szín – fontos a környezetbe való tökéletes illeszkedés

1. Napvitorla szín és védelem az UV ellen

Valószínűleg mindenki, aki napvitorlát vásárol azt szeretné, hogy a kiválasztott és megvásárolt termék maradéktalan és tökéletes UV védelmet nyújtson. Azt viszont kevesen tudják, hogy a különböző színű napvitorlák eltérő szintű UV védelmet nyújtanak.

A sötétebb árnyalatú napvitorlák nagyobb UV védelemmel rendelkeznek, szemben a világosabb társaiktól. Sötétkék az az árnyalat, mely a leginkább elnyeli a meleget, a hőt, míg a sárga szín képes erre legkevésbé.

Ezen információk tudatában akkor minden napvitorlának minél sötétebbnek kellene lennie, hogy maximális védelmet nyújthassanak az UV sugárzás, és a meleg ellen. Azonban ez a kérdés nem ilyen fekete-fehér. Egy napvitorla szín kiválasztás előtt más szempontokat is mindenképp figyelembe kell vennünk: mint például a leendő árnyékoló lokációját. Ez azért fontos, mert ha kertünk azon részére választunk ki egy sötét színű napvitorlát, ahol növények és fű van, akkor szinte semmi napsugárzás nem fogja érni kertünk azon részét – ami kétségkívül nem fog tökéletes eredményt hozni. Tehát ha kertünk olyan részébe választunk napvitorlát, ahol növényzet van, akkor világosabb árnyalatokban szükséges gondolkodnunk.

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp 2
Napvitorla szín – tökéletes összhangban

2. Napvitorla szín – összhangban a környezettel

Napvitorla szín választáskor semmiképp sem elhanyagolható szempont az, hogy az adott szín, árnyalat mennyire illik a környezetébe. Legyen szó egy családi kertről, étteremről, irodateraszról… egészen máshogy fest egy olyan tökéletesen és megfelelő körültekintéssel kiválasztott napvitorla árnyalat, mely végeredményben összhangban van a körülötte lévő dolgokkal.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a napvitorla színének bele kellene olvadnia a környezetbe! Egy árnyékoló igazi ikonikus eleme is lehet környezetének azzal, hogy stílusosan kitűnik abból, mondjuk egy szürke környezetbe beleillik egy rikító színű napvitorla azáltal, hogy feldobja azt.

Amennyiben azonban az a cél, hogy beolvadjon, “láthatatlan” legyen a napvitorla, akkor mindenképpen a föld színei, árnyalatai közül érdemes szemezgetni, mint például bézs, homok, elefántcsont stb. színek.

3. Napvitorla szín – milyen érzést közöl?

Talán nem első számú szempont napvitorla szín választáskor annak érzelmi vetülete, de érdemes néhány szót ejteni róla. Elterjedt tény, hogy a színek valamilyen szinten jelentéssel bírnak, hatással vannak – hangulatunkra, érzelmeinkre. Vegyük például a sárgát, már említettük, hogy ez az a napvitorla szín, amely a legkevesebb UV sugárzás elleni védelmet nyújtja, ezzel szemben, mint szín igazán meleg légkört képes teremteni és emellett vidámságot, optimizmust sugároz.

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp 3
A fekete és szürke napvitorla mindig jó választás

3+1 Napvitorla szín – fekete és szürke, a mindig jó választás

A feketével és a szürkével sem lehet mellélőni – napvitorlánál sem – örök klasszikus. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki nem tudja milyen napvitorla szín mellett tegye le a voksát. Az biztos, hogy ezek egy minden szempontból biztonságos szín választást nyújtanak – mivel minden környezetbe, stílusba elegánsan beleillenek. Mindezek mellett pedig pár praktikus szempont is szól mellettük, hiszen a por, piszok, foltok, szennyeződések kevésbé észrevehetők egy fekete, szürke, sötét napvitorlán, mint pl, egy fehéren, vagy sárgán, illetve könnyedén mixelhetőek más színű napvitorlákkal is.

Számít a szín!

Végső soron mindenki láthatja, hogy fontos szempont a szín – napvitorla vásárlás esetén is.

Reméljük, hogy írásunkkal segítségedre tudtunk lenni – hogy több szempontot is figyelembe véve – árnyékolási faktor, szín, hangulat, forma – hogy olyan napvitorlát tudj választani otthonodba, éttermedbe, irodádba, mely aztán tökéletesen betölti azokat az igényeket, melyet az adott lokáció megkíván.

Ha pedig egyedi napvitorla vásárláson gondolkodsz és szereted prémium minőséget, akkor ajánljuk egyedi méretű napvitorla gyártás szolgáltatásunkat – legyen szó háromszög, négyzet, téglalap alakú napvitorláról – keress minket bizalommal!

Cikk megosztása

Még több izgalmas cikk: