Barion Pixel

Napvitorla télen- hogyan tároljuk? – 3+1 tipp

Napvitorla télen - hogyan tároljuk?

Hogyan marad esztétikus napvitorlánk?

A napvitorla – legyen szó háromszög alakú, négyzet alakú vagy egyedi napvitorla kialakításról – hazai éghajlatunkat tekintve tavasztól ősz közepéig, a napsütéses hónapok során igazán fontos eleme kertünknek. Ám ahhoz, hogy sok idényt és igényt kielégítő eszköz és egyben esztétikus elem maradhasson – érdemes odafigyelni néhány egyszerű karbantartási praktikára – mint például a napvitorla téli tárolása.

Minden évben, amikor beköszönt a hidegebb, esősebb idő, érdemes elkezdeni teraszunk, kertünk téliesítését. Nincsen ez másképp a napvitorlával sem, az ősz közepén és a napsütötte órák csökkenésével már ajánlott gondolkodni a téli tárolásáról.

Napvitorla télen- hogyan tároljuk? - 3+1 tipp 1
A napvitorla egy rendkívül hasznos eszköz

Javaslataink a napvitorla téli karbantartásáról

3+1 javaslatunk, hogy a hideg, esős idő beköszönte előtt:

  1. Mindenképp szedjük le a napvitorlát a tavasz-nyári helyéről.
  2. A leszerelt napvitorlát mosógépben, centrifugálás nélkül, 30 fokon mossuk át.
  3. Majd akár az év utolsó napsugarait használva – szárítsuk meg.
  4. Hajtsuk össze, tegyük el, és tároljuk száraz helyen egészen márciusig.

Hiszen még ha a napvitorla alapvetően kialakításában stabil, masszív, szelet jól bíró és korlátozottan vízálló is, akkor sem érdemes kitenni a heves esőzéseknek, havazásnak, jeges időszaknak, mivel adott esetben károsodhat a nagy mennyiségű rá esett eső és/vagy hó súlyától, illetve a tartós nedvesség, párás, szellőzésmentes közeg hatására akár penészedés és algásodás jelenhet meg az adott árnyékoló felületén.

Napvitorla télen- hogyan tároljuk? - 3+1 tipp 2
Napvitorlánk téli megfelelő karbantartásával még sok évig kifogástalan állapotban marad

Erős szélviharban is le a napvitorlával!

Érdemes figyelni napvitorlánkra nagyon erős szélvihar esetén is, hiszen egy erősebb vihar kárt tehet az anyagban, illetve a felfüggesztésekben, ha azok nem kellőképp stabilak. Ilyenkor is erősen ajánlatos inkább leszerelni a napvitorlát, hogy az sokáig megőrizhesse stabilitását, eredeti színét és betölthesse funkcióját még sok éven át.

Elvégre ahogy cikkünk elején írtuk, a napvitorla egy leginkább tavasztól ősz közepéig használatos – ám akkor igazán hasznos – termék, télen viszont szükségtelen és ahogy fentebb már kifejtettük káros is lehet a felszerelt állapotban hagyása. Ehelyett inkább szánjuk rá egy kevés időt, hogy a hideg, viharos, szélsőséges időjárásban gondosan elrakjuk, hogy aztán tavasszal tisztán és gyönyörű állapotban tehessük vissza a helyére, ahol miközben betöltve funkcióját megóv bennünket az égető napsugaraktól, még dekoratív, modern éke is lehet teraszunknak, kertünknek.

Cikk megosztása

Még több izgalmas cikk:

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp

Segítünk a hozzád legjobban illő napvitorla választásában! A napvitorla napjainkban egyre inkább elterjedt – ha árnyékolásról van szó. Nem is csoda, hiszen egy jól kiválasztott