Barion Pixel

Milyen árnyékolót válasszunk? – pénztárcabarát megoldások

A legtöbb ember kertes házra vágyik, nagy füves területtel, tágas terasszal. Hiszen ki ne szeretné a friss levegőn meginni a reggeli kávéját, vagy eltölteni a barátokkal, családdal egy hétvégi ebédet terasza kényelmében? Mindezek az év nagyobb részében – áprilistól októberig – teljesen élhetően megvalósíthatóak hazai átlagos időjárásunkban – azonban számos tényező befolyásolhatja, meghiúsíthatja ezeket az idilli pillanatokat. Ilyen meghiúsító tényező lehet a például a tűző napsütés vagy egy váratlan eső, zivatar. Ezeket azonban ki lehet küszöbölni megfelelő árnyékolással a teraszon, csak kicsit előre kell hozzá gondolkodni.

Cikkünkben szeretnénk néhány pénztárcabarát árnyékolási megoldást felvázolni, bemutatni. Hiszen egy jó terasz árnyékolás akár a klíma használati idejét is csökkentheti, hiszen egy árnyékos terasz a házbeli hőmérsékletet is befolyásolhatja – ami pedig a számlákból segíthet faragni kicsit. Nézzük is, hogy milyen árnyékolás típusok jöhetnek szóba – ha teraszárnyékoláson gondolkodunk és nem szeretnénk egy vagyont rákölteni.

Pénztárcabarát árnyékolás megoldások

Milyen árnyékolót válasszunk? - pénztárcabarát megoldások 1
Bambusz árnyékolás igazán hangulatos

1. Nád vagy bambusztető árnyékolás

Ez a megoldás azoknak való igazán, akik nagyon szeretik a természetes megoldásokat! Nincs másra szükséged, mint egy vázaszerkezetre, amire felszerelhető a nád vagy bambusz. Ez az árnyékolás technika egy igazán hangulatos végeredményt fog adni, részleges árnyékkal, azonban kétség kívül nem a legtartósabb megoldásról van szó, illetve az esőzés ellen sem igazán tud védelmet adni. Néhány év alatt a nyári napsütés és egyéb időjárási viszontagságok tönkre teszik a nádat, bambuszt, így számolni kell annak cseréjével.

Viszont mellette szól még az, hogy egy megfizethető árnyékolásról van szó, nem kell egy vagyont költeni rá, felszerelni pedig egyáltalán nem bonyolult!

Milyen árnyékolót válasszunk? - pénztárcabarát megoldások 2
Természetes árnyékolás – faültetés

2. Árnyékolás növényzettel

Természetes terasz árnyékolási alternatíva lehet például egy fa ültetése a terasz mellé – amennyiben van elegendő helyünk hozzá. Természetesen idő, mire az elültetett fa árnyékot tud adni, azonban ha olyan típust választunk, melyek gyorsan nőnek, akkor 1-2 év alatt már érezhetjük annak jó – árnyékadó hatását. Ilyen gyorsan nővő típus például a selyemakác, illetve a vörös levelű májusfa, császárfa.

Fa választás előtt érdemes utánanézni a kiszemelt fa tulajdonságainak – illetve annak is is, hogy mennyit szemetel az adott fa – gondolunk itt a lepotyogó termésekre, virágokra. Emellett ügyelni szükséges arra is, hogy a fát kellő távolságba ültessük a terasztól, hogy majd ha eléri a kifejlett méretét, akkor se legyen zavaróan közel – például az ablakainkhoz.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy terasz mellé ültetett fa nem fog tökéletes védelmet nyújtani a csapadék ellen, illetve valamennyi sepregetni valót fog okozni egészen biztosan a teraszunkon. Ám ha ezeket mérlegelve sem megy el a kedvünk ettől az árnyékolási formától, akkor faültetésre fel!

Milyen árnyékolót válasszunk? - pénztárcabarát megoldások 3
Árnyékolás napvitorlával

3. Árnyékolás napvitorlával

A napvitorla az egyik legelterjedtebb árnyékoló eszköz – ami szerintünk nem annyira meglepő. Hogy miért nem? Mert egy kedvező árú és gyors megoldásról van szó.

A napvitorla nagyon könnyedén helyezhető fel, igazából megfelelő rögzítőpontok szükségesek hozzá és már egy napfénytől védett teraszt kaphatunk. Emellett népszerűségét az is adhatja, hogy nagyon beleillik a mai modern, letisztult, minimalista építészeti stílusokba is. Tulajdonképpen dekoratív funkciót is betölthet, hiszen megjelenése esztétikus. Mellette szól még, hogy téli időszakban gyorsan és egyszerűen leszedhető, elrakható – kis helyet foglal csak el a tárolása – és így a téli hónapokban nem árnyékolja be fölöslegesen a lakást/házat. Korábbi cikkünkben írtunk is a napvitorla téli tárolásáról néhány tippet, például, hogy érdemes téli elrakása előtt kimosni, majd megszárítani – 30 fokon. Mosógépben moshatóak a nálunk kapható napvitorlák – centrifugálás nélkül. Október környékén érdemes leszedni a napvitorlát a helyéről, majd március végén vissza is kerülhet oda.

Léteznek – és nálunk is kaphatóak – háromszög, négyzet és téglalap alakú napvitorlák is egyaránt. A háromszög alak mellett szól, hogy kisebb területekre is könnyebben beilleszthető, ám négyzet és téglalap alakú társaik nagyobb területű árnyékot nyújtanak. Oldalunkon pedig egyedi napvitorla gyártás is kérhető.

Többféle színben is kapható, és árnyékolás mellett az eső ellen is képes védelmet nyújtani. A napvitorlák viszont csak egy szintig tudnak védelmet adni az eső ellen, korlátozott vízálló voltuknak köszönhetően – heves esőzés esetén azonban ajánlott akár le is szerelni őket.

Milyen árnyékolót válasszunk? - pénztárcabarát megoldások 4
Napvitorla egy jó megoldás terasz árnyékolásra!

Összegezve

Összességében írásunkban mindegyik pénztárcabarát árnyékolás megoldásoknak vannak előnyei, hátrányai – melyeket mérlegelve mindenki kiválaszthatja a számára leginkább szimpatikus megoldást.

Amennyiben napvitorlára esett a választás – facebook oldalunkon, vagy egyéb elérhetőségeink egyikén keress minket bizalommal.

Cikk megosztása

Még több izgalmas cikk:

Hogyan válasszak napvitorla színt? 3+1 tipp

Segítünk a hozzád legjobban illő napvitorla választásában! A napvitorla napjainkban egyre inkább elterjedt – ha árnyékolásról van szó. Nem is csoda, hiszen egy jól kiválasztott

Napvitorla télen - hogyan tároljuk?

Napvitorla télen- hogyan tároljuk? – 3+1 tipp

Hogyan marad esztétikus napvitorlánk? A napvitorla – legyen szó háromszög alakú, négyzet alakú vagy egyedi napvitorla kialakításról – hazai éghajlatunkat tekintve tavasztól ősz közepéig, a