Barion Pixel

4 szempont, amit érdemes figyelembe vennünk napvitorla kialakításakor

4 szempont, amit érdemes figyelembe vennünk napvitorla kialakításakor

A napvitorla nem csak komfort érzetünket növeli a nyári nagy melegben, de egészségünk megőrzéséhez is nagyban hozzájárul. Az árnyékolók ugyanis hatékonyan védenek az UV-sugárzással szemben, melynek szerepe egyre jobban felértékelődik napjainkban.

A magas UV-sugárzás ugyanis nem csak a bőrrák kialakulásának kockázatát növeli, de a bőröregedés folyamatait is felgyorsíthatja. Éppen ezért nagyon fontos a védekezés és a megelőzés. Ez történhet különböző fényvédőkrémek rendszeres használatával és/vagy mechanikailag, mint például megfelelő ruházat, kalap és UV-szűrős napszemüveg viselésével. És mindezek mellett nagyon fontos, hogy ne tartózkodjunk többet napon a szükségesnél, különösen a nyári forró napokon. A napvitorla éppen ezért nagyon hasznos, ugyanis nem csak hűvösebb érzetet biztosít, de a nagyfokú UV-védelemnek köszönhetően védi a szemünket és a bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaival szemben.

De mégis hogyan lássunk hozzá, ha napvitorlát szeretnénk telepíteni udvarunkba, teraszunkra? Milyen lépéseken érdemes végigmenni?

4 szempont, amit érdemes figyelembe vennünk napvitorla kialakításakor
A napvitorla nagyon hasznos, ugyanis az UV-védelemnek köszönhetően védi a szemünket és a bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaival szemben.

1. lépés: a tervezés

Az első és egyben az egyik legfontosabb lépés kiszámolni, hogy mennyi árnyékra van szükségünk, illetve mekkora terület áll rendelkezésünkre és ezt követően kiválasztani a számunkra ideális alakú árnyékolót, valamint annak megfelelő méretét.

A piacon kaphatóak különböző alakú árnyékolók, melyek között a leggyakoribb és egyben legnépszerűbb a téglalap, illetve a háromszög. Mi jobban ajánljuk a téglalap alakú napvitorla választását, mert sokkal nagyobb árnyékot tud biztosítani, mint háromszög formájú társa.

Mivel a napvitorlák a szövet megfelelő feszessége miatt homorú élekkel vannak kialakítva, ezért a háromoldalú napvitorla kevesebb mint 50%-át adja a tényleges árnyéknak, mint egy négyoldalú árnyékoló. Ezen felül a háromszög alakú napvitorla mindig laposabb marad, mivel nincsen háromdimenziós alakja, így jobban össze tud gyűlni benne az esővíz, valamint a szél is könnyebben tudja csapkodni, mint a négyszögletű árnyékolót.

Egyedi napvitorla kialakítására is van lehetőség, ha az általunk kínált méretek, formák és színek között nem találja meg valaki a számára megfelelőt, de ez valószínűleg költségesebb lesz, mint a standard napvitorlák.

2. lépés: a Nap útjának figyelembevétele

A napfény iránya a nap folyamán és évszakonként meglehetősen változó. Éppen ezért az árnyékoló tervezésekor fontos figyelembe venni a Nap útját ahhoz, hogy meghatározzuk a napvitorla elhelyezésének legoptimálisabb helyét és helyzetét.

3. lépés: a megfelelő szövet kiválasztása

A kültéri napvitorlák szövete igen meghatározó tartósságukban és teherbírásukban. Az árnyékolók az anyaguk alapján két nagy csoportra oszthatóak: vízállóra és vízáteresztőre. Bár a vízálló napvitorla elsőre nagyon vonzónak tűnhet, azonban mi mégis a vízáteresztő változatot ajánljuk. A vízálló napvitorla vásárlása esetén ugyanis a nem megfelelő kialakítás vagy telepítés következtében hevesebb esőzések után könnyen megállhat a víz. Ez nem csak a termék esztétikus megjelenését rontja, de az árnyékolóban felhalmozódott víz súlya nagy terhelést jelent a rögzítőpontok számára, melynek következtében akár komoly károk is jelentkezhetnek. Ezzel szemben a vízáteresztő napvitorlákban nem tud felgyűlni a víz, hiszen folyamatosan át tud szivárogni az anyagon, így ebben az esetben a felfüggesztő pontos mentesülnek a nagy terhelés alól.

Az általunk forgalmazott kültéri napvitorlák anyagsűrűsége 285 g/m2-es HDPE, mely igazán prémium minőséget képvisel a piacon. Ennek az anyagnak az előnyeiről és tulajdonságairól, illetve arról, hogy miért ajánljuk, egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk.

4 szempont, ami érdemes figyelembe venni napvitorla kialakításakor
A szín nagyon meghatározó egy kerti árnyékoló megjelenésében.

4. lépés: a szín kiválasztása

A szín igazán meghatározó egy kerti árnyékoló megjelenésében. A világosabb és a sötétebb színeknek is megvan a maga előnye és hátránya. A világosabb színű szöveteken például könnyebben meg tud látszani a szennyeződés, míg a sötétebbek kicsit kevesebb fényt engednek át, azonban ezek a különbségek nem számottevőek.

Éppen ezért a szín kiválasztásánál azt javasoljuk, hogy mindenki olyan árnyalatú árnyékolót válasszon, ami tetszik neki és stílusban illik otthonához. Standard napvitorláink bézs és szürke színekben kaphatóak, így a minimál, modern vagy mediterrán családi házak kertjébe, teraszaira is jól illeszkednek. Hogyha valami különlegesebb színre vágyik, kérje ajánlatunkat egyedi napvitorlára!

A napvitorla megtervezése után már nem marad más hátra, mint a megfelelő árnyékoló megrendelése! Cégünk prémium minőségű napvitorlák forgalmazójaként segít a választás és a telepítés folyamata alatt, hogy mindenki olyan terméket kaphasson kézhez, melyet elképzelt!

Cikk megosztása

Még több izgalmas cikk: