Barion Pixel

Játszótéri árnyékolás napvitorlával

Játszótéri árnyékolás napvitorlával

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az emberek életében az UV sugárzással szembeni védelem és a napvitorlával való árnyékolás. A nyári meleg beköszöntével pedig még jobban előtérbe kerül a téma és nem csak a strandokon, de bizony otthon a kertben, az utcán és minden kültéri helyen érdemes rá odafigyelni. Ez alól pedig a játszóterek sem jelentenek kivételt, ahol a gyerekek sok esetben órákat töltenek el a tűző napon. Ha nincsenek fák, melyek természetes árnyékot jelentenek, nélkülözhetetlen valami árnyékolási megoldás keresése nem csak a forróság elviselése,  enyhítése céljából, de a gyerekek egészségének megőrzése érdekében is fontos.

A napvitorla egy igen népszerű árnyékolási megoldás, mely számos pozitív tulajdonságot hordoz magában. Ilyen például a kiváló árnyékoló képessége, gyorsan fel- és leszerelhetősége, vízáteresztő képessége, légáteresztése, UV állósága, variálható kialakítása, valamint esztétikus kinézete. Ezekről az előnyökről már korábbi bejegyzésünkben részletesen írtunk.

A napvitorla viszonylag egyszerű és letisztult kinézettel rendelkezik és pont emiatt nagyon jól kombinálható és szinte bárhova letelepíthető. Akár teraszt, kertet, éttermet, közterületi parkot vagy játszóteret szeretne valaki árnyékolni, érdemes elgondolkodni napvitorla telepítésén. A továbbiakban a játszótéri vonalon maradva arról fogunk egy kicsit részletesebben írni, hogy miért ajánljuk játszóterekre napvitorlák beszerzését.

Az egész játszótér vagy akár egy-egy eszköz árnyékolása

A napvitorla letelepíthető egy-egy eszköz fölé is, de akár az egész játszóteret be lehet vele árnyékolni. Amennyiben csak egy játékot szeretnénk védeni a napsugárzással szemben, az árnyékolni kívánt hely méretétől függően akár egy önálló napvitorla is elegendő lehet. Ebben az esetben a téglalap alakú napvitorlánkat ajánljuk, mely a méretéhez képest igen nagy kiterjedésű árnyékot nyújt. Az olyan eszközök fölé gyakran szoktak napvitorlát telepíteni, ahol sokat tartózkodnak a gyerekek egy helyben. Ilyen például a homokozó, ahol nem csak a gyerekek vannak kitéve a nagy UV sugárzásnak, de még a homok is annyira felmelegszik, ha tűző napon van, hogy nem lehet vele játszani. Ezen felül praktikus a felnőttek által használt padok, ülőhelyek fölé is árnyékolót tenni.

Ha pedig az egész játszóteret szeretné valaki árnyékolni, arra is van lehetőség több napvitorla összekombinálásával. Hogyha nincsen természetes árnyék, akkor inkább ez utóbbi opciót javasoljuk! A szövet árnyékolórendszerek gazdaságos és hatékony megoldást jelentenek a játszótér teljes területének árnyékolására.

Milyen anyagú napvitorlát válasszak? Avagy a 285 g/m2-es anyagú napvitorla előnyei

Biztonságos játék

Az árnyékoló alatt nem csak kellemesebb érzete lesz a gyerekeknek, de nagyobb biztonságban is lesznek a játék során. A HDPE anyagokból készült árnyékolók ugyanis az UV sugárzás akár 96%-át is elzárják, hatékony UV védelmet biztosítva ezzel a játszótéren játszó gyerekeknek. Ezen felül pedig csökkentik a leégés kockázatát is.

Kellemesebb játékfelület

A tűző napon a játékok nagy része felmelegszik. Vannak olyan eszközök, ahol ez a felforrósodás akkora mértékű, hogy a nyári melegben gyakorlatilag használhatatlanná válnak némely eszközök.  A napvitorlával árnyékolt játszóterek esetében azonban ez a felmelegedés minimális, így akár nyáron is kellemes lehet a játékok felülete, nem kell kerülni a csúszdát és a különböző fém mászókákat.

Védi a játszótéri eszközöket az UV sugárzással szemben

A közvetlen napfény nem csak a gyerekekre nézve ártalmas, de a játszótéri eszközöket is károsíthatja, kifakíthatja. Az árnyékolóval így nem csupán az eszközök élettartama nő, de a befektetés is hosszabb távon meg tudja őrizni magas minőségét.

Játékos kialakítás

A napvitorla letisztult volta miatt színvilágban, alakban jól igazítható a játszótér stílusához, ezzel nem csak hasznos, de egyben esztétikus is lesz az árnyékolni kívánt terület.

A fentiekből láthatjuk, hogy a napvitorlából kialakított árnyékoló szerkezetek sokkal használhatóbbá teszik a játszóteret az év melegebb időszakaiban. Lehetővé teszik, hogy a családok még a forró nyári napokon is zavartalanul használhassák a köztéri játszótereket.

Ezek a szempontok nem csak a köztéri játszóterekre, hanem az otthoni játszóterekre is ugyanúgy érvényesek. Akár teljes játszótere van otthon gyermekednek vagy éppen csúszdája, hintája, homokozója, érdemes a biztonság és a kihasználhatóság érdekében befektetni az árnyékolásba.

Tekintsd meg napvitorla kínálatunkat, ha pedig standard méreteink között nem találsz megfelelőt, kérj ajánlatot egyedi méretű napvitorláinkra

Cikk megosztása

Még több izgalmas cikk: